спешни телефони в Турция

  • Спешни телефони в Турция:

    Бърза помощ 112, Полиция 155, Противопожарна охрана  110, Информация  118

    ...

    Спешни телефони в Турция
    Начало / ...



  • спешни телефони в Турция Начало

    Почивка в Турция. Информационен портал за почивка в Турция- почивки, екскурзии, пътувавания, обичаи. 

    ...

    Начало
    Начало...



  • спешни телефони в Турция турски чай

    Важно за Турция! Какво трябва да знаете преди да тръгнете на екскурзия или почивка. Пари, телефони, цени на роуминг, питейна вода и горива- цялата информация за Турция, която трябва да знаете преди своето пътуване до южната ни съседка. 

    Важна информация за Турция  Важна информация за Вашата екскурзия в Турция Важна информация за Вашата почивка в Турция ...

    Информация за Турция
    Начало...



  • спешни телефони в Турция Магистрални такси в Турция

    Магистрални такси в Турция, кога, къде, как и колко се плаща за магистралите в Турция. Цени на винетки за магистралите в Турция. От къде да закупим винетка за магистралите в Турция. Всички видове магистрални такси в Турция и за Турция. Винетни такси за магистралите в Турция.

    Отправяме се на път за Турция. Вижте тук с какво трябва да се сблъскаме и какво трябва да направим? И така: Magistralni-taksi-Turcya

    ...

    Магистрални такси в Турция
    Начало / ...



  • спешни телефони в Турция Пътуване от София до Истанбул с кола

    Пътуване до Истанбул с кола. Без винетна такса за магистрала в Турция!!! Може ли пътуване през магистралите на Турция да е без винетни такси??? До Истанбул с кола.

    Цени за магистралата до Истанбул и винетна такса за магистралата до Истанбул. От къде да закупим винетка за магистралата до Истанбул, и колко струва тя???

    Влизате през Капитан Андреево,понеже никъде нищо не пише решавате да пробвате на първата бензиностанция,там греда....След 25км има сграда и там има шеф ,на 26тия км има стеснения за по една кола да минава в всяко платно,спирате преди тези заграждения и пресичате пеш магистралата, за да отидете отсреща до сградата. Всичко навсякъде е почти написано на турски, но шукер тук е. Тук се плащат магистралните, и винетни такси. Човека зад гишето ще поиска талона на колата и задграничният ви паспорт, казвате  му че отивате до Истанбул, и той ще ви даде нещо като винетка на две части. Едната я залепвате на предното стъкло,а другата служи да заредите пари в винетката. Всичко ще ви излезе 30 лири ,и накрая като се връщате на същото място на бариерата ще ви отчете че са ви останали около 5 лири. И така:

    Платената магистрала за Истанбул започва малко след Едирне (Одрин). На толпункта минавате без изобщо да спирате, само се намалява скороста. Най-вероятно ще чуете аларма, но спокойно, продължавате си. На входа на Истанбул има същия толпункт, това е края на платената магистрала. Преди пункта вдясно (има много голямо уширение с място за спиране) има двуетажна бяла сграда откъдето се купува въпросния стикер. Прави се с паспорта на собственика и талона на колата, тези данни се въвеждат в чипа за да не може той да се отлепва и залепва на друга кола. След 20,оо ч. сградата затваря и продажбите се осъществяват от специален микробус със светеща табела, паркиран пред сградата,така че, обслужването е денонощно. Ако сградата работи, може да минете и с 30 лири, но тези от микробуса зареждат за минимум 50 лири, достатъчни за 7 минавания отсечката Одрин - Истанбул. Залепвате стикера на предния джам зад огледалото, и отивате да излезете от магистралата през пунктовете (бариерите ги няма вече) с надпис HGS. Системата автоматично отнема от вашия чип 6,98 лири или 5 лири - изписва се на екрана срещу вас. Виждате, че има разлика, но защо ли??? Може би има значение денем ли е, нощем ли е, делник ли е, празник ли е.... И да чуете алармата продължавате си. С въпросния стикер по аналогичен начин се минава и през мостовете и други платени пътища. Ако ще излизате от магистралата преди Истанбул, напр. Текирдак или Силиври, ще трябва да си купите стикера при влизането в магистралата при Одрин. И една малка хитрина от нас:

     Ако за 7 дена минеш 30 пъти таксата ти не е 0 лири, а 30 х Таксата за едно преминаване, но ако престоят ви в Турция е по малко от 7 дни, винетна такса за магистрала вообще не ви е нужна!!! Patuvane-ot-Sofia-do-Istanbul-s-kola

     

    ...

    Пътуване до Истанбул с кола
    Начало /  / ...



  • спешни телефони в Турция Митнически изисквания

    Митнически изисквания. Митнически изисквания за Турция. Mitnicheski-iziskvaniq. За посещение на Турция с автомобил при влизане е необходимо да се представят

    документите на автомобила, валидно свидетелство за правоуправление на МПС, както и международна застраховка (зелена карта), с валидност, съответстваща на срока на престоя в Република Турция. При влизане в Турция митническите власти полагат печат в паспорта на водача на моторно - превозното средство. Същият се задрасква при напускане на страната. Разрешението за престой на превозното средство в Турция се отбелязва във формуляра, издаван от граничната митница, в който са включени данните за собственика на моторното превозно средство и основните характеристика на автомобила. За пресрочване на определения срок или при изгубване на формуляра се налага глоба при излизане от страната. В Република Турция е разрешен, без ограничения, вносът на чужда и местна валута. Износът на турски лири е разрешен до стойността на 5000 щатски долара. В страната могат да се внасят безмитно лични вещи на стойност до 15 000 щатски долара, както и подаръци на стойност до 500 германски марки. Ценни предмети и всички други вещи над 15 000 щатски долара трябва да се регистрират в паспорта на притежателя при влизане в Р Турция с цел контрол при излизането. Допуска се безмитен внос до 200 къса цигари и 5 литра алкохолни напитки. Забранени за внос от туристи са бързоразвалящите се хранителни продукти. Антични предмети, внасяни в страната, трябва да се регистрират в паспорта на притежателя за избягване на затруднения при напускането й, имайки предвид, че турските власти отделят особено внимание на опазването на историческите си богатства. Забранено е изнасянето на антики на възраст, по-голяма от сто години. Други ценни вещи могат да се изнасят, след като се покаже отметката в паспорта за вноса им или като се докаже, че са били закупени със законно обменена валута. Бележките от обменните бюра за обмяна на чужда валута трябва да се съхраняват. Възможно е митническите органи да пожелаят да ги видят при обратната обмяна на турски лири и когато от страната се изнасят закупени предмети като доказателство, че същите са придобити със законно обменени средства. Остри предмети (вкл. туристически и кухненски ножове над 9 см.) и оръжие не се допускат за внос в Турция без специално разрешение. 

    ...

    Митнически изисквания
    Начало / ...



  • В Турция официалните пари са турските лири (YTL) = 100 куруш. Традиционни в почти всички магазини можете да плащате в щатски долари и в евро. Турски лири не можете да закупите във всички обменни бюра. 

    Някои от препоръчваните обменни бюра предлагащи най-добър курс за турската лира в България са: 
    .


    ...

    Пари
    Начало / ...



  • спешни телефони в Турция Пътуване с кола до Егейска Турция

    Пътуване с кола до Егейска Турция, или по-точно, пътуване с кола по маршрут Айвалък, Кушадасъ, Дидим, Чешме, Бодрум, Мармарис.

    След Одрин започва магистралата - влизането и излизането от нея е уредено с тол гейт. За идващите от Инстанбул - преди гейта, за тези които пътуват към Инстанбул - след гейта. До края на миналата година на тези гейтове имаше няколко типа преминавания в зависомост от начина на заплащане - за такива с радио-честотна идентификация и за класическите предплатени карти, които чекирате на излизане от магистралата. Тези с радио-честотна идентификация само намаляват през гейта без да спират, а за другите има спусната бариера, която се вдига едва след валидно чекиране с карта. Ако от едната страна не работи се минава от другата страна и обратно - там скоростта е ниска, така че няма опасност. Можете да влезете спокойно без да сте си платили, но трябва да сте платили преди да излезете - затова пунктовете за закупуване на устройство за отчитане и за дозареждане на вече закупено са след входа на магистралата и точно преди изхода.

    Вече не се спира на излизане - само се намаля. Ако нямате заплатена такса ще си излезете с общия поток - никой няма да ви спре на самия гейт, защото при техния трафик ще настане гражданска война. Това не значи, че не сте заснети с час и място на излизането, с отметка че нямате заплатена такса, което е достатъчно ако искат да предприемат последстващи действия.

    Двата ферибота за егейска Турция Лапсеки Гелиболу и Чанаккале  са много начесто. Няма чакане от сорта на един час. Вървят по няколко корабчета и общо взето винаги има чакащо корабче, което се пълни и след това тръгва. Разлика в цената има между двата ферибота но е минимална. Разликата в пътя също е минимална.


    До Дидим (от София) е между 12 и 14 часа. 
    Зависи от спиранията и скоростта, която се поддържа по магистралата в Турция.

    За Дидим, Кушадасъ, Мармарис, Бодрум, Чешме, Айвалък и прочие морски курорти, стикера за магистрала се взимат след Измир. Ако се пътува за Истанбул се взима от края на Одрин. 
    Ако се пътува за морските курорти, може да не се минава през Одрин, а по магистралата точно преди платения участък има отклонение за Кушадасъ. Patuvane-s-kola-do-Egeiska-Turcya



    ...

    Пътуване с кола до Егейска Турция
    Начало /  / ...



  • спешни телефони в Турция Коня, Турция, Дедеман

    Коня е зелен оазис насред гола равнина, център на анадолския ислям и основател на световноизвестния орден на Руми- 12 декември.

    Всяка година между 11 и 17 декември в град Коня  се стичат почитатели и поклонници от цял свят и градът от 1 милион удвоява населението си за празниците на Мевлана. 

    Мевлана е поетът философ и мистик Джелаледин Руми.

    „Ела, ела, ела, който и да си,
    дали неверник
    или на огъня се кланяш, 
    или езичник,
    дори и да си престъпил
    своите обети стотици пъти.
    Нашата врата
    не е вратата на отчаянието.
    Ела такъв, какъвто си.“

    Така поетът философ и мистик Джелаледин Руми, наричан Мевлана, призовава към лоното на любовта и единението с Бога. Този Бог, с когото той се е съединил в деня на смъртта си, празнуван като сватба. 

    Кулминацията на празниците е на 17 декември, когато се изпълнява ритуалът сема – танцът на въртящите се дервиши, в който участват хиляди, вече и жени. Звучи мистичната суфистка музика, изпълнявана на дървена флейта и ударен инструмент. Дервиши всъщност може да гледате в заведения дори и в Истанбул, но това е представление за туристите, сравнимо с нестинарските танци в Слънчев бряг. Макар че дори и в ресторант изпълнителите на ритуала изглеждат много съсредоточени в танца-молитва и единение с Бога. Правят го на тъмно – излизат с белите си дрехи, върху тях тъмни наметала, които свалят в израз на освобождаването от земното, преди да започнат да се въртят в омагьосващия си танц. Забранено е да бъдат снимани, докато се въртят.

    Забележителностите, разстояние до град Коня

    Разстояние до Коня

    Коня се намира на около 1300км от София, на 700км от Истанбул и на около 250 километра от столицата на Турция- Анкара. Най-важните забележителности в град Коня са:

    екскурзии до Кападокия

    В Коня обикновено се нощува и разглежда в организираните екскурзии до Кападокия. Друг начин са полет със самолет от Истанбул или Анкара. 

    ...

    Коня
    Начало...



  • Турция не е в Европейския съюз и разговорите в роуминг ще ви излязат скъпо. Ползването на телефоните в хотелските стаи не е препоръчително тъй като може да ви излезе скъпо.

    Проверете роуминг тарифата на Вашият мобилен оператор преди да заминете. Евротарифите обикновено са обвързани с ужасно високи цени на разговори в държави извън европейския съюз. Важно е преди да заминете за Турция да смените тарифният план на Вашия номер с такъв, който предлага балансирани цени за Турция и другите държави извън евро зоната. 

    За щастие в повечето ще имате достъп до безжична WiFi мрежа. Ако разполагате с лаптоп, смартфон или таблет има алтернативни решения за по-евтини и почти безплатни разговори в роуминг- например VOIP доставчика Nonoh за компютри и лаптопи, приложението Viber за смартфони както и разбира се Skype ако не пропуснете да заредите своя кредит преди пътуване. 

    Кодът на България е 00359 (+359), на София 2.  Мобилни телефони се набират с кода на България и кода на моб. оператор без 0 отпред.

    ...

    Телефони в Турция
    Начало / ...