Инат Лалю дал земя за Селимие джамия

Впечатляваща е джамията Селемие в Одрин, която има  999  прозореца.  Построена е в периода 1568-1574 г. от османския архитект Синан в чест на султан Селим II. Счита се за най-високото архитектурно постижение на Синан.  Построена е във византийски стил. 

Сградата е една от най-внушителните  в града. Селемие има минарета, достигащи височина 70 метра, които се отличават с красотата и изящество си и се считат за едни от най-високите в цяла Турция.

Любопитна е легендата за построяването. Собственик на мястото бил българинът Лалю. Той заплашил, че ще прокълне султана, ако му го отнемат. Султанът наредил да питат българина какво ще иска, за да отстъпи. Най-сетне Лалю се съгласил при условие, че и неговото име ще бъде изписано по някакъв начин на храма.  Така Синан изобразил на една от колоните на прочутата "Султан Селим джамия"  лале с цвета надолу, за да означава "Инат Лалю". 

Според друго предание мястото принадлежало на еврейка, която не позволявала да се разруши градината  с лалета. Но след поредния отказ, за една нощ, всичките  цветя увехнали и еврейката приела това като знак от бог и тогава решила да продаде земята си, за да бъде построена най-голямата в Турция джамия - тази на султан Селим.

Интересна е историята и с прозорците на джамията. Първоначално са били 1000, но султанът заповядал да се зазида единият от тях. И така, когато говорели за джамията с деветстотин деветдесет и девет прозорци, всички се прехласвали. Освен това числото 999 се счита за магическо. 

Не пропускайте да видите и най-старата сграда в града - една от запазените кули на древния Адрианапол. Кулата е строена през 16-17. век.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?